Istraživanje : Proizvodi od kanabisa sigurni i učinkoviti kod Generaliziranog Anksioznog Poremećaja

 
London, Ujedinjeno Kraljevstvo 
 
 

Pacijenti s generaliziranim anksioznim poremećajem (GAD) pokazuju trajna poboljšanja simptoma nakon upotrebe proizvoda na bazi kanabisa, prema podacima objavljenim u časopisu Psychopharmacology.

 
Britanski istraživači procijenili su sigurnost i učinkovitost biljnih proizvoda na bazi kanabisa (ulja, cvijeta ili kombinacije oboje) kod preko 300 pacijenata upisanih u britanski registar medicinskog kanabisa. Svi sudionici posjedovali su odobrenje liječnika za pristup proizvodima na bazi kanabisa. (Od 2018. godine, specijalistima je dopušteno propisivanje medicinskih proizvoda na bazi kanabisa pacijentima koji ne reagiraju na konvencionalne lijekove.) Autori su procijenili učinkovitost kanabisa u razdoblju od jednog, tri i šest mjeseci.

 

Istraživači su izvijestili o poboljšanju anksioznosti, kvaliteti sna i općoj kvaliteti života pacijenata u svakom procijenjenom vremenskom razdoblju.

“Propisivanje medicinskih proizvoda na bazi kanabisa kod pacijenata s GAD-om povezano je s klinički značajnim poboljšanjem anksioznosti uz prihvatljiv profil sigurnosti u stvarnom svijetu”, zaključili su.

Ovi rezultati su usklađeni s drugim studijama koje dokumentiraju kako kratkoročno, tako i trajno smanjenje anksioznosti nakon upotrebe kanabisa ili proizvoda s CBD-om kod pacijenata.

Prethodne studije koje su procijenile upotrebu proizvoda na bazi kanabisa kod pacijenata upisanih u britanski registar također su izvijestile o njihovoj učinkovitosti i dobroj podnošljivosti kod osoba koje pate od kronične boli, posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije, migrene, upalnih bolesti crijeva i drugih oboljenja.

Cijeli tekst studije, “Clinical outcome data of anxiety patients treated with cannabis-based medicinal products in the United Kingdom: A cohort study from the UK Medical Cannabis Registry,” nalazi se u časopisu Psychopharmacology.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)