Minnesota je u potpunosti legalizirala kanabis

Demokratski guverner Tim Walz potpisao je zakon kojim Minnesota postaje 23. savezna država koja legalizira i regulira tržište marihuane za odrasle.

“Ova pobjeda posebno je zadovoljavajuća”, izjavio je Paul Armentano, zamjenik direktora NORML-a. “Donošenje ovog zakona rezultat je višegodišnjeg aktivizma građana i dioničara, uključujući Minnesota NORML i jednog od njegovih osnivača, koji je sam bio žrtva prohibicije kanabisa. Te destruktivne politike uskoro će biti okončane, a ovog ljeta Minnesota započinje proces ispravljanja prošlih nepravdi.”
 
“Predugo znamo da zabrana uporabe kanabisa nije djelovala. Legalizacijom konzumacije marihuane za odrasle proširujemo naše gospodarstvo, stvaramo radna mjesta i reguliramo industriju kako bismo zaštitili stanovnike Minnesote”, izjavio je guverner Walz. “Legalizacija konzumacije marihuane za odrasle te brisanje ili preispitivanje presuda za prekršaje vezane uz kanabis ojačat će zajednice. Ovo je pravi potez za Minnesotu.”
 
Novi zakon omogućuje odraslim osobama kupnju (do dvije unce od licenciranih prodavača države i/ili 8 grama koncentrata te 800 miligrama vrijednosti jestivih proizvoda), uzgoj kod kuće (do osam biljaka, pri čemu ne više od četiri mogu biti odrasle) i posjedovanje (do 2 pounds u privatnom vlasništvu) marihuane. Zakon također olakšava automatsku provjeru i brisanje dosjea za osobe prethodno osuđene za određene prekršaje vezane uz kanabis.
 
Odrasle osobe moći će zakonito posjedovati marihuanu od 1. kolovoza 2023. Državni dužnosnici tada će započeti proces pregleda i brisanja desetina tisuća osuđujućih presuda vezanih uz kanabis. S druge strane, očekuje se da prodaja proizvoda od marihuane neće početi prije iduće godine.
 
Državni regulatori iz novoosnovanog Ureda za upravljanje kanabisom nadzirat će izdavanje licenci za komercijalne uzgajivače, prodavače i usluge dostave kanabisa. Konzumacija na licu mjesta bit će dopuštena na određenim događajima. Gradski dužnosnici moći će propisivati regulacije vezane uz ukupan broj poslovnih subjekata koji se bave kanabisom i njihove lokacije, ali neće imati pravo zabraniti njihovo poslovanje. Prodaja kanabisa u maloprodaji bit će oporezovana stopom od deset posto.
 
Za razliku od nedavno donesenih politika legalizacije u nekoliko drugih saveznih država, uključujući Connecticut, New Jersey i New York, zakon ne sadrži odredbe koje bi štitile one koji konzumiraju kanabis kod kuće od sankcija na radnom mjestu ako testiraju pozitivno na kanabisove metabolite u testiranju na drogu.
 
 
Minnesota će biti treća savezna država ove godine koja donosi zakon o legalizaciji marihuane. Zakonodavci Delawarea u travnju su usvojili par zakona koji legaliziraju posjedovanje kanabisa za odrasle osobe i uspostavljaju sustav licencirane prodaje proizvoda od kanabisa. Prema novim zakonima, posjedovanje kanabisa za osobnu uporabu postalo je legalno 23. travnja. Državni regulatori moraju započeti prihvaćanje prijava za maloprodajne licence do 1. kolovoza 2024.
 
Također, zakonodavci Marylanda nedavno su usvojili zakon za provođenje referendumskog izjašnjavanja koje je odobrilo uporabu i prodaju proizvoda od kanabisa te brisanje dosjea vezanih uz kanabis. Odrasle osobe od 1. srpnja legalno će moći posjedovati do 1,5 unci kanabisa i/ili 12 grama koncentrata kanabisa bez kazne. Postojeće medicinske ljekarne kanabisa moći će se prijaviti (uz naknadu) za dvostruku licencu kako bi prodavale proizvode za odrasle osobe već ovog ljeta. Državni regulatori moraju započeti odobravanje dodatnih poslovnih licenci za kanabis do 1. srpnja 2024.
 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)