Istraživanje : Niske doze CBD-a su učinkovite kod poboljšanja kvalitete sna

 

Prema rezultatima kliničkog ispitivanja objavljenim u Journal of the American Nutrition Association, dnevna primjena niskih doza CBD-a (15mg), poboljšava kvalitetu sna kod pacijenata s prethodnim poremećajima spavanja.

Tim istraživača povezan sa UCLA-om i Centrom za spavanje Scripps Clinic u San Diegu, provjerio je učinkovitost različitih formulacija CBD-a u usporedbi s melatoninom na kvalitetu sna kod gotovo 1800 odraslih osoba.

Izvjestili su da primjena CBD-a, samostalno ili u kombinaciji s drugim manjim kanabinoidima poput kanabikromena (CBC) i kanabinola (CBN), poboljšava kvalitetu sna kod pacijenata na sličan način kao melatonin, ali ne premašuje njegov učinak.

Također, nisu utvrdili značajne razlike u rezultatima između pacijenata koji su istovremeno koristili CBD i druge kanabinoide u kombinaciji i onih koji su koristili samo CBD.

Sve formulacije CBD-a pokazale su povoljan sigurnosni profil.

Autori studije zaključuju : “Većina sudionika u svim formulacijama doživjela je klinički značajno poboljšanje kvalitete sna… Naši rezultati upućuju na to da je dugotrajna primjena niske doze CBD-a sigurna i može poboljšati kvalitetu sna, iako ti učinci ne nadmašuju 5 mg melatonina.”

Prethodna istraživanja također su pokazala da primjena samo CBD-a ili CBD-a i melatonina poboljšava kvalitetu sna kod pacijenata s nesanicom. Ekološke studije izvjestile su o smanjenju prodaje bezreceptnih sredstava za spavanje nakon legalizacije kanabisa na državnom nivou.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)