Prvi zakon o medicinskoj marihuani u SAD-u

Mladić pod imenom Lynn Pierson gubio je životnu bitku s rakom testisa. Lynn je bio Vijetnamski veteran i teže se nosio s kemoterapijom nego sa samom bolešću. Nakon što je rekao svom onkologu da želi prestati s kemoterapijom zbog iscrpljujućih nuspojava, doktor ga je iznenadio s pitanjem da li je ikada probao marihuanu.

Anegdotalni izvještaji o sposobnosti marihuane da umanji mučninu i povraćanje koje izaziva kemoterapija pojavili su se u New England Journal of Medicine 1975. i neki onkolozi su smatrali da njihovi pacijenti nemaju što izgubiti ako probaju tu zabranjenu tvar.

Pierson je odlučio prihvatiti doktorov prijedlog : “To je bilo čudo,” izjavio je o tome kasnije. “Nekoliko dimova i mučnina je nestala. I skoro nije bilo uopće povraćanja. A onda sam postao stvarno gladan. Kvragu, toliko sam jeo da sam čak i dobio nešto na težini”.

O svom iskustvu je pričao drugim pacijentima u Albuquerqueu. Jedan od njih nije želio probati marihuanu iz razloga što je bila ilegalna i to je iskustvo ostavilo snažan utisak na Piersona. Gledajući čovjeka kako umire u teškim bolovima, smatrao je da mu je marihuana mogla pomoći u tim trenutcima. Zbog tog iskustva je dao obećanje kako neće dopustiti da se to dogodi i drugima.

Stupio je u kontakt s Robertom Randallom, pacijentom koji je bolovao od glaukoma. Randall je bio prvi i jedini pacijent u SAD-u koji je dobivao legalnu medicinsku marihuanu. Nakon uspješne sudske bitke, Randall je primorao vladu da mu omogući pristup saveznim zalihama marihuane i Pierson je želio isto.

Randall je znao da Pierson neće uspjeti u svom naumu ako upadne u legalne zavrzlame koje čekaju svakog tko se namjeri na saveznu birokraciju. Ali, bio je svjestan da Pierson kao stanovnik Novog Meksika ima jednu mogućnost koju on kao stanovnik Okruga Columbija nije imao. Nagovorio je Piersona da se obrati državnom zakonodavnom tijelu nadajući se da će u njima izazvati suosjećanje koje će onda prevagnuti u njegovu korist.

I bio je u pravu. Pierson je krenuo u borbu s nevjerovatnom strašću. Lobirao je kod svih 96 zastupnika u Predsjedničkom domu Kongresa. Uz podršku medija, došao je i do velikog broja drugih pacijenata koji su mu se priključili. Zakonodavni odbori počeli su razmatrati načine kako omogućiti pacijentima pristup medicinskoj marihuani, što nije prošlo ispod radara ljudi u Washingtonu koji su vrlo brzo saznali za pokret.

Birokrati iz DEA-e, FIDA-e i FDA su upozoravali Novi Meksiko da bi se njihovi potezi mogli naći u sukobu sa zakonom. Jedan od glavnih njihovih prigovora, a to je nešto što se i u današnje vrijeme koristi kao jedan od glavnih mitova protiv marihuane, je bio da nema dovoljno istraživanja koja bi poduprla tu vrstu programa. Ali Novi Meksiko je imao odgovor na to : pokrenut će istraživanje na državnoj razini koristeći savezne zalihe marihuane sa ciljem liječenja pacijenata koji boluju od glaukoma i raka.

Zakon je izglasan s ogromnom većinom : 53-9 u Kongresu i 33-1 u Senatu. Potpisan je kao izvanredni zakon od strane guvernera Jerrya Apodace 21. veljače 1978. godine i označio početak revolucije medicinske marihuane.

Nažalost, Lynn Pierson nije imao koristi od njega. Savezni organi nisu odobrili zakon sve do kolovoza kasnije te godine, nedugo nakon njegove smrti. I tad je zakon blokiran od strane saveznih birokrata, da bi u studenom iste godine bio konačno potvrđen i stupio na snagu. Marihuana iz saveznih zaliha počela je stizati dva mjeseca nakon. Od 1978. do 1986. godine, otprilike 250 pacijenata dobilo je medicinsku marihuanu iz Lynn Pierson Therapeutic Research Program, nazvanog njemu u čast.

Država ga se sjetila i 2007. kada je ponovno legalizirala medicinsku marihuanu, ovaj put zaobilazeći mogućnost saveznog uplitanja. Stari zakon je bio prvi u SAD-u ali je bio pod saveznim regulativama i maksimalno ograničen, tako da se kao prvi zakon o medicisnkoj marihuani smatra onaj donešen u Kaliforniji 1996. godine. Uz preporuku od doktora omogućeno je korištenje medicinske marihuane pacijentima koji boluju od HIV-a, raka, multiple skleroze, glaukoma i epilepsije, da bi se s vremenom ta lista proširivala. Zakon je nazvan Lynn and Erin Compassionate Use Act, u čast njemu i još jednoj mladoj pacijentici, Erin Armstrong, koja se borila za pravo pristupu medicinskoj marihuani u ovom stoljeću.

 

Izvor : ABQ News

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)