U Švicarskoj započela legalna prodaja kanabisa

 

Početkom ovog tjedna, Švicarska je postala prva europska država koja je dozvolila prodaju kanabisa u rekreativne svrhe. No, postoji jedna kvaka – i to poprilično velika. Pravo na to za sada ima manje od 200 ljudi.

Riječ je o konzervativnom pristupu legalizaciji kanabisa kojim će se omogućiti određenom broju odraslih osoba kupovina i konzumiranje kanabisa. Oni će zauzvrat morati pristati na to da im se za vrijeme trajanja istraživanja prati psihičko i fizičko zdravlje.

Prva faza programa počela je ovog tjedna u Baselu. 180 ljudi dobilo je pravo kupovati travu u gradskim ljekarnama na 9 raličitih lokacija. Za kupovinu je dostupno sve skupa 6 različitih proizvoda, od čega su 4 vrste cvijeta i 2 vrste hashisha. Trava je iz organskog uzgoja, a cijena se vrti oko 10 eura po gramu. Jačina THC-a ograničena je na najviše 20%, dok je količina koju  svaka osoba može kupiti ograničena na najviše 10 grama mjesečno.  Svi sudionici imaju pravo konzumirati travu privatno, ali ne i na javnim mjestima, te im je zabranjeno dijeliti ju s drugima. Također, ne smiju voziti pod utjecajem.

Druga faza programa kreće za 6 mjeseci kada će još 200 osoba dobiti priliku sudjelovati u istraživanju. Najmlađa osoba koja je trenutno prijavljena ima 18 godina, dok najstarija ima 72 godine. Predviđa se da će istraživanje trajati do ožujka 2025. godine.

Sve skupa će u istraživanju, koje će uključivati još pilot programa u više gradova, sudjelovati oko 5 tisuća ljudi.  Ako se programi pokažu kao uspješni, mogli bi uvjeriti vladu da u potpunosti legalizira kanabis.

Programi su u planu još od 2016. godine kada su gradovi Ženeva, Basel, Bern i Zurich objavili kako planiraju osnovati kanabis klubove u kojima bi proveli svoja istraživanja o legalizaciji kanabisa u trajanju od 4 godine. Ti projekti su od strane Ureda za javno zdravstvo zbog nedostatka zakonske osnove. Tek 2020. izglasane su promjene u zakonu koje su stupile na snagu 15. svibnja 2021. godine. Izglasani amandman omogućuje znanstvena istraživanja sa sudionicima koji žive u Švicarskoj i stvara zakonske okvire za provođenje pilot programa uz stroge propise za uzgoj, pesticide i označavanje proizvoda.

Unatoč tomu što sve skupa i ne zvuči bajno, Švicarska je tehnički postala prva europska zemlja koja je počela sa legalnom prodajom kanabisa u, kako kažemo, rekreativne svrhe. Malta je krajem 2021. postala prva europska država koja je legalizirala kanabis, ali za sada samo dozvoljava posjedovanje i osobnu uporabu, ne i prodaju. Njemačka je također najavila pokretanje pilot programa u svojim gradovima ali još nije krenula s njima i ne zna se kad će točno. Portugal i Nizozemska su također na istom putu sada, iako su bili pioniri dekriminalizacije i odnosa prema kanabisu i drogama općenito. Unatoč tomu što su Nizozemci prvi počeli prodavati travu, i svi podrazumijevaju da je trava kod njih legalna, to ipak nije istina . Poprilično je ironično što država poput Nizozemske, koja je svoje carstvo izgradila na cvijeću, još uvijek nije u potpunosti legalizirala cvijet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)