Još dvije američke države legalizirale kanabis

Missouri i Maryland legalizirali kanabis

 

Na prošlotjednim američkim izborima još su dvije savezne države u potpunosti legalizirale kanabis. No, uz Missouri i Maryland koji su se odlučili za, za legalizaciju kanabisa u rekrativne svrhe glasalo se u još tri savezne države u kojima su se glasači odlučili protiv legalizacije. Te države su Arkansas, Sjeverna Dakota i Južna Dakota. Od njih treba posebno istaknuti Južnu Dakotu gdje su na prošlim izborima prije dvije godine glasači glasali za legalizaciju, ali su protivnici legalizacije predvođeni guvernerkom zbog proceduralnih pogrešaka uspjeli poništiti proces.

10 godina nakon što su Colorado i Washington postale prve države koje su legalizirale kanabis u Americi, Maryland i Missouri su postale 20. i 21. savezna država uz Okrug Columbiju koje su to napravile. S njima, više od 50% stanovnika Amerike ima potpuni pristup kanabisu.

Od tri države koje su glasale protiv na ovim izborima, prvo što treba uzeti u obzir je to da se radi o državama koje se tradicionalno smatraju konzervativnima. No, to nije bio jedini razlog. Još jednom se pokazalo da nisu svi pobornici legalizacije pod svaku cijenu.

 

Arkansas

Najzanimljivije je bilo u Arkansasu gdje je, unatoč anketama iz rujna koje su govorile da je 59% birača za, protiv legalizacije glasalo 56% birača koji su izašli na izbore. Amandman 3, kako se zvao prijedlog, uspio je ujedinit zagovornike kanabisa s vjerskim vođama i Trumpovim pristašama. Ljudi koji su inače aktivisti za slobodu i legalizaciju kanabisa su u velikom broju vodili kampanju protiv ovog prijedloga. Smatrali su da je prijedlog samo proširenje medicinskog programa iz 2016. godine i da će on omogućiti postojećim trvtkama da dominiraju novostvorenim tržištem. Zaista, prijedlog zakona nije uključivao pravo na uzgoj kanabisa za osobne potrebe niti je poništavao prijašnje osude za prekršaje koji uključuju marihuanu.

Prema Jasonu Ortizu iz SSDP (Students for Sensible Drug Policy), zakon u Arkansasu bi najviše služio za financiranje policije. “Loš zakon zaslužuje da ga se porazi” kaže i ističe primjer Connecticuta, gdje pobornici kanabisa nisu stali iza zakona i gdje se na kraju pokazalo da su bili i pravu, iako je zakon prošao. Njihov strah da će se stvoriti sistem koji će pogodivati velikim korporacijama pokazao se utemeljenim.

Maryland

Stanovnici Marylanda su sa više od 65% glasova ZA izglasali referendum o legalizaciju marihuane. Kućni uzgoj do dvije biljke za osobnu uporabu i poklanjanje po novom zakonu bit će dozvoljen, a legalna će biti i kupovina i posjedovanje do 42 grama kanabisa za odrasle osobe od 21 godine pa naviše. Prethodne osude bit će izbrisane iz dosjea, a onima koji trenutno služe kazne za djela vezana za kanabis bit će omogućeno novo izricanje kazne. Oni koji su osudjeni za posjedovanje s namjerom preprodaje moći će zatražiti da im se osuda izbriše iz dosjea tri godine nakon što odsluže kaznu. “Ovo uključuje većinu problema koji trenutno stoje na putu ka legalnom kanabisu.” – rekao je Hennessey. Nove mjere stupit će na snagu počevši od srpnja 2023.

 

Missouri

Legalizacijska mjera Missourija omogućava odraslima iznad 21 godine starosti da kupe i posjeduju do 85 grama kanabisa koji nije za medicinske svrhe i dopušta registrirani kućni uzgoj. Takodjer sadržava i ključan dio zakonske reforme: brisanje dosjea svakoj osobi s nenasilnom osudom za marihuanu. Dosjei za prethodne prekrsaje bit će pregledani i izbrisani od strane sudova do 6. lipnja 2023. Ići će se redom po ozbiljnosti slučaja, tako da će najmanji prekršaji biti izbrisani prvi. “Tisuće stanovnika Missourija napokon će dočekati pravdu i moći će nastaviti sa svojim životima bez kolateralnih posljedica osude za marihuanu.” – kaže Altieri.

 

Sjeverna Dakota

U Sjevernoj Dakoti, bilo bi dozvoljeno starijima od 21 godinu da kupe i posjeduju do 28 grama kanabisa i 4 grama koncentrata, kao i uzgojiti do tri biljke za osobnu uporabu. Mjera nije uspjela – 55% je bilo protiv, 45% za. Inicijativa, podržana od strane koalicije zvane New Approach ND, osmišljena je s ciljem da se velike kompanije spriječi od monopoliziranja tržišta kanabisa i da itko posjeduje više od jedne uzgojne ustanove ili četiri prodajne lokacije u državi. Mjera broj 2 implementirala bi i zaštitu skrbništva roditeljima koji su koristili kanabis u skladu s državnim zakonima, ali nije imala u planu pokrenuti brisanje dosjea. Ovo je drugi put da legalizacija marihuane u ovoj državi nije uspjela – Sjeverna Dakota je o ovome glasala i 2018. godine, 59% je bilo protiv, 41% za.

 

Južna Dakota

Rezultati glasanja u Južnoj Dakoti definitivno su najfrustrirajući za pobornike kanabis reforme – ova država glasala je protiv legalizacije, iako je mjeru odobrila prije 2 godine. 2020. godine, 54% glasača odabralo je da se marihuana legalizira, ali ovaj je rezultat izazvan, pod vodstvom republikanske guvernerke Kristi Noem. Vrhovni sud Južne Dakote poništio je rezultat na proceduralnoj bazi, donoseći odluku koja kaže da mjera nije bila dovoljno precizirana da bi zadovoljila pravila za izmjene ustava – pod zakonom Južne Dakote, inicijative smiju adresirati isključivo jednu temu. Ovoga puta, 53% glasača glasalo je protiv Mjere 27, koja bi legalizirala kupnju i posjed do 28 grama kanabisa za starije od 21 godinu, kao i uzgoj do tri biljke za osobne potrebe. Kako bi se izbjegla još jedna sudska bitka, mjera se nije doticala regulatornih politika poput oporezivanja prodaje kanabisa, licenciranja i društvene jednakosti. “Formulacija pitanja koja su postavljena glasačima svako je mogla biti bolja.”

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)