U Hrvatskom saboru predstavljen Lex Cannabis

Mali korak za čovjeka, a veliki za… marihuanu? Danas je u Saboru predstavljen Lex Cannabis. Ako vam zvuči poznato, vjerojatno ga se sjećate s prošlih izbora, naime tada je hrvatska javnost prvi put čula za prijedlog zakona kojim bi se regulirala i kontrolirala uporaba kanabisa i svega što spada pod kanabis. Kako god gledali na to, bilo da samatrate da je politički motivirano ili interesno, današnji dan će ući u povijest kao pozitivan korak na putu prema legalizaciji.

Dok skoro svakodnevno pratimo vijesti iz svijeta i ljubomorno slušamo kako razne države najavljuju ili već legaliziraju kanabis, mi stojimo sa strane nepomični. Nedostatak, ne nedostatak, nego nepostojanje kanabisa kao teme u javnoj raspravi daje malo nade da ćemo se brzo priključiti listi zemalja koje na kanabis gledaju kao na priliku. Hrvatska je zarobljena u jednoj točki koja na papiru možda i ne izgleda tako loše. Još od listopada 2015. Hrvatska ima program medicinske marihuane, uzgoj industrijske konoplje je pojednostavljen 2019. dok je trava dekriminalizirana već desetljeće. Nekim prirodnim tijekom, sljedeći korak bi bila potpuna legalizacija. No, kod nas je problem doći do informacija medicinskom programu, a kamoli ljudima kojima je potreba doći do samih pripravaka. Trava je dekriminalizirana, ali čini se samo za punjenje državno proračuna.

Nadajmo se da sad opet neće proći dvije godine dok opet ne čujemo za Lex Cannabis. Malo o samom zakonu. U prijedlogu stoji :

– svaka punoljetna osoba moći će za svoje potrebe uzgajati do 9 biljaka
– svaka pravna osoba, obrtnik i OPG imati će pravo baviti se komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prerade i prometa svih sorti konoplje
– svaka pravna ili fizička osoba koja zadovolji visoke kriterije kvalitete uzgoja moći će uzgajati za medicinski sustav -prihodi od komercijalnog iskorištavanja konoplje biti će korišteni za ponovno ulaganje u poticanje industrije prerade konoplje
– proširenje važeće djelatnosti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na reguliranje uzgoja,prerade i prometa svih vrsta konoplje,poticanje znanstveno-istraživačkih projekata koji se bave konopljom,predlaganje podzakonskih akata radi uređivanja svih aspekata uzgoja,prerade i prometa svih vrsta konoplje te izdavanje rješenja i vođenja registara vezanih uz konoplju.

Prijedlog zakona ostavlja dosta prostora, i tko zna kakav će biti njegov konačni oblik kada do njega dođe (ne žalimo uopće pisati ako). Imamo dosta primjera iz svijeta, i dobrih i loših, iz kojih možemo učiti i naposljetku odabrati pravi put. Prošlog tjedna je došla vijest iz Italije da je njihov Ustavni sud odbacio mogućnost referenduma o legalizaciji. Talijani su se, a i mi s njima, ponadali da je legalizacija gotova stvar nakon što su potvrđeni potpisi potrebni za referendum. Sada gledajući, to je bilo dosta naivno razmišljanje, s obzirom da su u referendumsko pitanje bile uključene i druge tvari poput psilocibina, a za koje u Europi još nisu spremni.

Na današnjem okruglom stolu su uz organizatore i pozvani i ljudi koji sudjeluju u industriji, među njima i mi, te smo iznijeli naše stajalište : Sve dobre i loše strane mogu se riješiti samo jednim načinom – POTPUNOM LEGALIZACIJOM!