Luxemburg će prvi u Europi legalizirati kanabis

Luxemburg će se pridužiti Kanadi, Urugvaju i sada već 18 Američkih saveznih država te kao prva europska država službeno legalizirati kanabis. Zašto naglašavamo službeno? Zato što čak ni u Nizozemskoj, državi koju će većina ljudi spomenuti u kontekstu legalizacije kanabisa, to nije slučaj. U Nizozemskoj je tehnički protuzakonito posjedovanje, konzumiranje i prodavanje kanabisa, ali Nizozemci imaju politiku tolerancije koju zovu gedoogbeleid. Gedoogbeleid (gedogen – tolerancija) je suzdržavanje od provođenja zakona, uglavnom u situacijama dok se ne prelaze neke granice i ugrožavaju druge. U Španjolskoj je dozvoljen uzgoj kanabisa za osobne, potrebe ali je zabranjena konzumacija u javnosti i trgovanje s njim. Ipak, toleriraju se klubovi u kojima se može kupovati kanabis koji rade na drukčijem principu od coffee shopova u Nizozemskoj jer su ustrojeni na principu udruga.

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova najavili su prošli petak plan po kojemu će zakon trebao stupiti na snagu 2022. godine. Po novom zakonu, odrasle osobe u Luxemburgu moći će uzgajati do 4 biljke za vlastite potrebe. Zakon dozvoljava uzgoj i konzumaciju, iako nastavlja kažnjavati posjedovanje. Doduše, kazne će biti dosta manje nego do sada. Za posjedovanje do 3 grama kazna će biti 25 eura. Do sada je iznosila od 251 do 2500 eura. Posjedovanje iznad 3 grama – opet će vas smatrat dilerom. Vožnja pod utjecajem se također neće tolerirati. To jest, budete li pozitivni na testu u vožnji, neće se tolerirati. Testiranje na droge ne može pokazati razinu THC-a niti nivo utjecaja pod kojim je osoba koja je konzumirala kanabis.

Zakon je već dugo u nastajanju. Još 2018,. koalicija glavnih stranaka – Liberali, Socijal-demokrati i Zeleni – najavila je da će u potpunosti legalizirati kanabis. Iako je prvotno bilo rečeno da će se stvoriti tržište kanabisa, za sada ništa od toga. Ipak, biti će dozvoljen uvoz, proizvodnja i prodaja sjemenki. Količina THC-a koju se može dobiti iz njih se neće kontrolirati. U planu je da se dopusti domaća proizvodnja sjemenki u komercijalne svrhe.

“Morali smo reagirati jer imamo problem s drogama, a kanabis je je droga koja se najviše koristi i predstavlja veliki dio crnog tržišta.” – izjavila je ministrica pravosuđa Sam Tanson. “Želimo početi na način da omogućimo ljudima da uzgajaju kanabis kod kuće. Ideja je da konzument nije u protuzakonitoj situaciji ako konzumira kanabis, i time ne podržava čitav kriminalni lanac od proizvodnje, transporta do prodaje koji uz sebe veže toliko negativnosti. Želimo oduzeti što je više moguće od crnog tržišta” – rekla je.

Švicarska je, poput Luxemburga odustala od potpune legalizacije kanabisa i kreće polako. Odlučili su se na pilot program legalizacije koji bi trebao trajati 3 godine i na razočaranje svih dosta je ograničavajući i malog opsega. Švicarci su se nadali otvaranju tržišta. Italija dogodine izlazi na referendum o dekriminalizaciji koji bi po njihovom zakonu praktički dopustio uzgoj i prodaju kanabisa. Malta bi također trebala dozvoliti uzgoj kanabisa po prijedlogu zakona koji je ovaj mjesec predstavljen u parlamentu. U Hrvatskoj od političara nitko ni ne spominje kanabis.