Connecticut je legalizirao kanabis

Connecticut je postao 19. Američka država koja je legalizirala kanabis (18 plus Okrug Columbija). Zakon je prošao glasovanja u kongresu i senatu prošli tjedan, te došao guverneru na potpis koji ga je danas i potpisao. Guverner iz redova demokratske stranke, Ted Lamont, je uvjetovao svoju podršku izbacivanjem iz zakona dijelova koji bi određenim skupinama dali prednost pri dobivanju licenci za rad. U svojoj izjavi nije krio zadovoljstvo što je završilo razdoblje rata protiv kanabisa i nepravde koje je u svojoj suštini imalo za cilj obračun s manjinama i stvaranje nesrazmjera u kvaliteti života građana Connecticuta. Novi zakon će pomoći eliminirati opasno crno tržište i stvoriti i podržati novi sektor naše ekonomije koji će stvarati poslove rekao je.

 
Zakon stupa na snagu 1.7. i po njemu će svi odrasli, 21 godina starosti i više, moći imati u sebe do 1.5 unce kanabisa što je otprilike 42 grama. Osim toga, kod kuće ili u vozilu će moći imati do 5 unca (140 grama). I to ako se ta količina nalazi u vozilu u portapaku ili zaključanom pretincu a kod kuće ako je u zaključanom spremniku. Zakon ima još dosta, takoreći, specifičnih odredbi od kojih ćemo navest neke.
 
 
Početak prodaje se ne očekuje prije 1.5.2022., a kada krene, prodavači neće smjeti prodati više od unce (28 grama) na dan jednoj mušteriji. Količina THC-a u cvijetu je ograničena na 30%, a u koncentratima 60%. Sadnja je također dozvoljena od 1.7., ali u početku samo za one koji imaju dozvolu za medicinski kanabis, i to tri zrele biljke plus tri mlade za ukupno 6 biljaka. Ostali će morati čekati do 2023. kako bi sadili kod kuće bez opasnosti od kazne. Zakon predviđa kazne za one koji pružaju kanabis domaćim životinjama i također zabranjuje tvrtkama da proizvode i prodaju proizvode s kanabisom namijenjene životinjama.
 
 
S druge strane, zakon nalaže da miris kanabisa više nije dovoljan razlog za pretraživanje osobe, vozila ili stana. Mlađe od 18 više neće uhićivati zbog kanabisa, zabranjuje se diskriminacija studenata koji koriste medicinski kanabis i studenti sportaši se ne smiju kazniti ako na testu za droge budu pozitivni na kanabis.
 
 
Šta se tiče reklamiranja, ono je dozvoljeno u publikacijama i medijima gdje se smatra da je više od 90% publike starije od 21 godine. Reklamiranje unutar 500 metara od škola, vrtića, dječjih igrališta, javnih parkova i knjižnica je zabranjeno.
 
 
Novi zakon će automatski izbrisati sve presude od 1.1.2000. u kojima nije bilo više od 4 unce kanabisa (92 grama). Oni koji su imali više moći će se obratiti sudovima za pojedinačno razmatranje.
 
 
Connecticut je legalizirao medicinski kanabis 2014. godine i sve najveće tvrtke već imaju svoje podružnice u državi. Ove godine bi tržište trebalo narasti sa 143 na 164 milijuna dolara, dok se s početkom prodaje za odrasle predviđa rast na 725 milijuna dolara do 2025. godine. S obzirom da se nalazi između država koje su već legalizirale kanabis, New Yorka i Massachusetsa, ovaj potez i ne iznenađuje puno. I New Jersey i Vermont koji su u blizini također imaju donešene zakone o korištenju kanabisa u rekreativne svrhe, dok se Rhode Island i Maine spremaju na donošenje istih ove ili najkasnije iduće godine.
 
Plimni val promjene je krenuo i ne može ga se zaustaviti kaže Ben Kovler iz Greenthumb Industriesa. Ljudi biraju kanabis kako bi im bilo bolje i momentum se ne može poreći. Kanabis može stvoriti ekonomske prilike i biti sredstvo koje će pomoći popraviti štetu društvu koju je nanio Rat protiv droge te generirati poreze i stvoriti radna mjesta koji su toliko potrebni Americi.