Legalizacija i predsjednički izbori u Americi

U ovom serijalu blogova ćemo se baviti situacijom oko predsjedničkih izbora u Americi i time što oni donose za legalizaciju trave. Trenutna situacija u SAD-u je takva da se kanabis smatra kontroliranom tvari na saveznoj razini, i visoki sud je odlučio da savezna vlada može intervenirati čak i u državama koje su legalizirale travu. To ograničava ulazak investitora i kapitala u industriju i spriječava prijelaz robe i novca preko granica saveznih država.

Grand Prize

Zašto bi vas to uopće zanimalo, možda se pitate? Amerika je sigurno na najnižoj stopi popularnosti u svojoj povijesti trenutno. Koga briga šta oni rade, am I right? U isto vrijeme neke druge zemlje dosta ozbiljno pripremaju legalizaciju. Novi Zeland i Izrael izgledaju kao najizgledniji kandidati. Nemojte zaboraviti na Kanadu koja ima u potpunosti legalizirani biznis. Čak i neke američke savezne države pojedinačno legaliziraju travu. I u čemu je onda stvar? Zašto je SAD toliko zanimljiv i bitan za cijelu priču? Stvar je u tome da je Amerika već sada najveće legalno svjetsko tržiste trave. U 2019. je imala promet od 12 milijardi dolara (američkih) naspram Kanade čiji je promet iznosio 1,2 milijarde dolara (kanadskih). Sama Kalifornija je imala promet od 3 milijarde dolara. Kanada može biti ispred sa legalnog stajališta ali sa nekog potrošačkog gledišta i pozicija za investitore, u Americi ima puno više novaca za potrošiti i za zaraditi. I to je ono šta se čeka. Amerika je velika nagrada. Tržište koje će eksplodirati i koje će industriju trave dignuti u nebesa. Sav taj kapital samo čeka zeleno svjetlo. I kad to krene prskat, kad cijelom svijetu opet budu dolari u očima, valjda će i naši nesposobnjakovići uvidjeti da je to industrija budućnosti i da već kasnimo debelo. To će pokrenuti domino efekt u cijelom zapadnom svijetu i tko god ga ne bude slijedio, ostati će zapisan u povijesti kao gubitnik.

Dekriminalizacija i legalizacija

Prije 20 godina trava je bila zabranjena na cijelom području SAD-a. Danas, 33 države dozvoljavaju barem neki oblik korištenja, a među njima i 11 država i okrug Columbia (D.C.) dopuštaju korištenje u rekreativne svrhe. To znači da vam ne treba ni recept ni dozvola da bi ste koristili travu na njihovom području. No, ni ti svi zakoni nisu isti, a nisu baš ni savršeni. Npr. u D.C.-ju normalno možete koristiti travu u rekreativne svrhe, ali kupovina i prodaja su zabranjeni. U Floridi je izdano samo 20 dozvola za prodaju medicinskog kanabisa, dok sa druge strane u Kaliforniji može prodavati ko god hoće.
Trava je manje više dekriminalizirana u svim državama barem u nekoj mjeri (u 46 od 50). Ali velika je razlika između dekriminalizacije i legalizacije. Dekriminalizacija znači smanjivanje kazni vezanih za osobnu upotrebu kanabisa. Oregon je bio prva američka država koja je još 1973. godine dekriminalizirala kanabis. Za količinu do unce (28 grama) dobili bi novčanu kaznu maksimalno do 100 dolara. Legalizacija sa druge strane, ne samo da dopušta osobnu upotrebu kanabisa, nego i omogućava legalnu proizvodnju te prodaju. Trebalo je proći više od 20 godina od početka dekriminalizacije do početka legalizacije. Kalifornija je 1996. godine postala prva država koja je legalizirala medicinski kanabis i pokrenula niz sličnih inicijativa diljem SAD-a. Nakon toga je opet trebalo proći više od 15 godina da bi 2012. godine Kolorado i Washington postale prve države koje su legalizirale travu u rekreativne svrhe.

Velika očekivanja

Kako stvari trenutno stoje, izbori koji slijede neće donijeti legalizaciju na saveznoj razini. Donald Trump je prije prošlih izbora iznenadio sve sa svojim pozitvnim stavom o travi, ali od onda je u potpunosti promijenio priču. Što se tiče njegova protukandidata Joe Bidena, stvari se odvijaju u dijametralno suprotnom smjeru. Biden je oduvijek bio dosta kritičan prema travi, i čak bi se moglo reći i konzervativniji od Trumpa. Trump je ipak biznismen koji je svjestan u što će izrasti legalna industrija kanabisa. Na sreću po sve, a najviše po Bidena, ljudi koji ga savjetuju i među kojima je i Bernie Sanders – koji je dok je bio u utrci za demokratskog kandidata čvrsto stao za potpunu legalizaciju – uspjeli su ga uvjeriti da mora promijeniti stav. Vjerovatno su mu uspjeli objasniti da je 2020. godina i da jednostavno ne može imati takvo konzervativno stajalište o kanabisu. Iako sam Biden osobno još nigdje nije izjavio ništa, demokrati su istaknuli svoje smjernice vezane za travu. Iako su se odlučili protiv potpune legalizacije, budu li se držali obećanja, dogodit će se dosta pozitivnih stvari. Glavne točke, one koje su najsigurnije da će ih se donijeti, i to prve, su dekriminalizacija na saveznoj razini i brisanje osuda vezanih za travu. Sljedeće bi bilo premještanje kanabisa iz kategorije 1 zabranjenih tvari (trava je kategorija 1 – tvari koje nemaju nikakvu medicinsku vrijednost ; kokain je kategorija 2 – bolja pozicija od trave) i potpuna legalizacija medicinskog kanabisa.

Bernie Sanders i Joe Biden

I sad dolazimo do dvije najzanimljivije stvari. STATES Act je vjerovatno nešto najbliže legalizaciji što možete imati, a da nije sama legalizacija. Po STATESU ono što je dosad postalo legalno i ono što će se sad legalizirati, ostaje tako. Ne može vam nitko ništa, čak ni savezna vlada. Tako neće nametnuti legalizaciju onima koji je nisu i koji je neće izglasati, ali ako jesu, onda će im je blagosloviti. Druga vrlo bitna stvar, a koja će se najvjerovatnije dogoditi bez obzira ko pobjedi, je SAFE Banking act. SAFE zapravo omogućava bankama da primaju novac od kompanija koje se bave kanabisom bez straha da će ih neko nadležno tijelo procesuirati. Ta mogućnost daje kompanijama koje se bave kanabisom mogućnost da dobiju pozajmice od banaka. Kapital od banaka je nedostupan svima u industriji i to ih prisiljava da uzimaju pozajmice od privatnog kapitala na koji idu kamate i preko 15%. Dobra stvar u tome je što su banke te koje žele ući u taj posao isto ako ne i više od samih trgovaca. Žele ući jer su svjesne o kolikom se tu novcu radi. A svi znamo koliko su moćne američke banke. Trenutno u SAD-u, u većini država ne možete platiti travu sa kreditnom karticom. To je posebno došlo do izražaja sada u vrijeme pandemije. Priljev novca je bio ogroman, ali su skoro sve transakcije se obavljale u kešu.Iako je pandemija korona virusa loše djelovala na neke inicijative vezane za travu usporavajući ih (New York), utjecaj koji je imala na tržište bio je i više nego pozitivan. Trgovine legalne trave radile su kao nikada do sada. U vrijeme kada su svi restorani i kafići bili zatvoreni, sva javna okupljanja bila zabranjena, trgovine sa legalnom travom su radile bez prestanka. Dok je sva ekonomija stala, države sa legaliziranom travom su imale stalan priljev novca u svoj proračun. To je natjeralo mnoge da se zapitaju zašto i oni sami ne sudjeluju u tome.
Što se tiče nadolazećih izbora, 12 država priprema neku vrstu promjene statusa. New Jersey je najizgledniji za legalizaciju u rekreativne svrhe sa čak 61% birača za. Maine je isto izgledan za prelazak u rekreativne vode i općenito je zanimljivo tržište, uzevši u obzir da je mala država koja ima promet od 180 milijuna dolara, ali omogućava ljudima van države da budu dio industrije…

U sljedećim blogovima ćemo nastaviti opširnije o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti legalizacije u Americi. Stay tuned.