Argentina – Besplatni kanabis za sve kojima je potreban

Argentinski ministar zdravstva, Gines Gonzalez Garcia, predložio je prošlu srijedu novi nacrt programa regulacije medicinskog kanabisa kojim bi se proširio dosadašnji. Po njemu, Argentina će napokon dozvoliti uzgoj medicinskog kanabisa za osobnu upotrebu te prodaju ulja i pripravaka od kanabisa u ljekarnama. Svi pacijenti koji koriste kanabis bi trebali dobivati svoj lijek besplatno. Pod uvjetom da imaju recept tj. dozvolu, naravno. To i nije tako loše ako se uzme u obzir da su u zemlji još uvijek na snazi zakoni koji datiraju još iz 1989. godine. Drakonske kazne koje taj prastari zakon predviđa su: od 1 do 2 mjeseca zatvora za osobnu upotrebu i od 4 do 15 godina za sadnju i prodaju kanabisa. Doduše, postoji presedan iz 2009. godine poznatiji kao “Ariello” i po kojemu su dekriminalizirane male količine kanabisa za osobnu upotrebu u osobnom prostoru. Kolike su male količine i što točno predstavlja osobni prostor, nikad nije jasno definirano, što je ostavilo dosta prostora selektivnom tumačenju zakona i velikom broju uhićenja vezanih za kanabis. Dok se u slučajevima gdje je riječ o stvarno malim količinama za osobnu upotrebu stanje donekle popravilo, za one koji su uhvaćeni u sadnji nema nikakvih olakotnih okolnosti bez obzira na količinu.

Slika s prosvjeda u Buenos Airesu; Dosta je više kazni za uzgoj i Želimo regulaciju kanabisa odmah!

U susjeda je trava uvijek zelenija

Imate li kad osjećaj da legalizacija samo što nije? S vremena na vrijeme krenu samo dobre vijesti. Trava legalizirana u Kanadi, druge zemlje razmišljaju o tome, nova istraživanja pokazuju kako kanabis pomaže za tu i tu bolest… I onda prođe 5 godina i ne dogodi se ništa. Argentinci su se sigurno osjećali tako. Kada je Urugvaj legalizirao kanabis i tako postao prva zemlja u svijetu koja je odlučila pravno regulirati uzgoj, distribuciju i prodaju kanabisa, mnogi u Argentini su se sigurno ponadali da bi se stvari mogle konačno pokrenuti i kod njih. Ako može Urugvaj, zašto ne bi mogli i mi? Zar ne? To je pitanje koje nas sve muči. 7 godina nakon  legalizacije i niti je cijeli Urugvaj napušen, niti je na igli. Unatoč strahovima konzervativaca, broj mladih koji koriste travu nije se povećao. Ono što su zagovaratelji legalizacije govorili je bilo točno. Zakon nije smišljen da bi potaknuo potrošnju jer je potrošnja već postojala. Inače, u Urugvaju travu mogu kupiti punoljetne osobe koje se upišu u registar te Urugvajci kod kuće mogu uzgajati do 6 biljaka.

Prvi se zakoni u vodu bacaju

Medicinski kanabis je u Argentini dozvoljen još od ožujka 2017. godine. Zakonom #27350 dozvoljeno je korištenje pripravaka od kanabisa pacijentima s dozvolom. No, zakon je u praksi obuhvatio samo usko područje. Ograničenjima je stvorena situacija da je jedini lijek koji je mogao biti uvezen lijek za epilepsiju te je samim tim jedino pacijentima koji boluju od epilepsije omogućen pristup medicinskom kanabisu. Kako to obično biva, imalo se vrlo malo sluha za potrebe većine. Ljudi se svugdje, u nemogućnosti legalnih opcija, okreću crnom tržištu. Problemi kod pionirskih zakona su svugdje isti. Uglavnom se slušaju podobni stručnjaci koji uglavnom imaju konzervativan pogled na svijet i koji nerijetko zastupaju interese koji su u direktnoj suprotnosti s liberalizacijom tržišta za kanabis. U Hrvatskoj je npr. medicinski kanabis dostupan u ljekarnama na recept. Propisuje se za ublažavanje tegoba oboljelih od multiple skleroze, raka, epilepsije i side. Svi pripravci dolaze od stranih proizvođača i država vam ne daje nikakvu subvenciju pri kupnji. Događale su se i situacije gdje nije bilo proizvoda i po duže od godine dana jer ih uvoznik nije naručio na vrijeme. S obzirom kako je krenula prodaja, čudno je da su i uspjeli ostati bez proizvoda. No, s druge strane, to objašnjava zašto ga nisu naručili na vrijeme. Dok se u Hrvatskim ljekarnama čekao refill, dana 25.4.2019. je donešen zakon o uzgoju indijske konoplje. Dočekan je hvalospjevima kao jedan od najliberalnijih u Europi,  zakon koji će omogućiti domaćim poljoprivrednicima i farmaceutima da uđu u proizvodnju medicinskog kanabisa. Nakon više od godine dana još uvijek se čeka da se donese pravilnik koji se morao donijeti u roku od 6 mjeseci. Što se tiče Argentine, stvari ipak idu nabolje. Nove regulacija zakona će proširiti listu stanja za koja će se moći koristiti medicinski kanabis. Dozvolit će se i uzgoj biljaka kod kuće, iako još nije određen točan broj koji će biti dozvoljen. Po sadašnjem zakonu, posjedovanje biljaka ili sjemenki je podložno zatvorskoj kazni do 15 godina! Isto tako, regulacija predviđa domaćim ljekarnama mogućnost proizvodnje ulja i pripravaka od kanabisa te slobodniji uvoz proizvoda koji će onda moći biti prodavani pacijentima s dozvolom.

Rastuće tržište

Zemlje Južne Amerike otvaraju svoja vrata tržištu kanabisa. Nakon što je Urugvaj legalizirao kanabis, pokrenut je val promjena diljem kontinenta. U kratkom vremenu, od 2015. do 2017., Kolumbija, Argentina, Peru, Paragvaj i Čile su legalizirali kanabis u medicinske svrhe. Kolumbija je zakon o medicinskom kanabisu donijela u srpnju 2016. godine. Država kontrolira i regulira sve korake proizvodnog lanca. Svaki dio proizvodnje podložan je izdavanju ili registracije ili neke vrste dozvole. To omogućava potpunu kontrolu nad procesom proizvodnje od sirovine do konačnog proizvoda. Čak je i u Brazilu od prosinca prošle godine dozvoljena prodaja medicinskog kanabisa. Iako su istovremeno odbili dozvoliti i uzgoj, to je veliki korak za zemlju koja je do sada zabranjivala bilo kakvu upotrebu. Predviđa se da će tržište kanabisa u Južnoj Americi do 2028. narasti do 12.7 milijardi dolara. Uz povoljnu klimu, kvalitetno tlo i sigurno manje troškove proizvodnje od Europe i SAD-a (po nekim procjenama i do 80%),  Južna Amerika ima potencijala da postane najuzbudljivije tržište kanabisa u budućnosti.